Как да изберете антивирусна програма за вашия компютър или лаптоп?

Как да изберете антивирусна програма за вашия компютър или лаптоп?

13 октомври 2016

Има различни антивирусни програми и е хубаво да ги разгледаме преди да изберем някоя.
Ако използвате интернет, имейл, чатове и други уеб услуги в ежедневието си, то е задължително да се подсигурите от хакерски атаки, вируси и всякакъв вид потенциално застрашаващи ни програми и файлове.

10-те най-използвани антивирусни програми са:


-Bitdefender Antivirus Plus
-Kaspersky Antivirus
-Norton Antivirus
-AVG Antivirus
-Panda Antivirus
-ESET Antivirus
-Avast Antivirus
-Avira Antivirus
-McAfee
-F-Secure 2016
Няколко точки, които да ви помогнат да се ориентирате в избора си на антивирусна програма!

 

1. Безплатна или платена антивирусна програма искате?


Има много безплатни антивирусни програми, които работят толкова добре, колкото и платените. Не е нужно да харчите пари, за да сте защитени.
Безплатните антивирусни програми имат същата защита като платените. Те ще разпознаят и ще блокират Malware(за повече информация относно Adware и Malware  прочетете статията - 'Как да подобрите бързодействието на нашия компютър?'). Платените версии имат повече опции като например допълнителна защитна стена(firewall), анти-спам функции, фишинг филтри(phishing filters) и други, но всъщност вие не се нуждаете
от пълен пакет, а просто от антивирусна програма. Безплатните антивирусни програми са склонни да ви попитат дали искате да закупите пълната
версия. Това е начина, по който те изкарват пари.

 

2. Изберете добре позната и известна антивирусна програма!


Потърсете и разгледайте най-често използваните антивирусни програми от хората. Дали ще бъде във форум или статия, няма значение, важното е да се запознаете с тях. Malware може да бъде измислена антивирусна програма! Трябва да внимавате!  Фалшивите Malware се срещат под имената -  ntivirus Live, Advanced Virus Remover и Internet Security 2010. Ако ги срещнете не ги изтегляйте!

 

3. Проверете тестовете на антивирусната програма!


Има много сайтове, където може да намерите тестовете на вашата антивирусна програма. AV-TEST прави обичайните тестове на антивирусни продукти и ги определя спрямо тяхната защита, изпълнение и използваемост. На техният сайт има доста направени тестове на различни антивирусни програми. Ако вече имате антивирусна програма, може да проверите колко добре работи тя. Ако нямате може да видите как работят антивирусните програми и да си изберете някоя от тях.

Цялата информация по-горе се отнася за Windows.  Не ви е нужна антивирусна програма за Mac или за Linux.