Как да се отървете от стария си компютър?

Как да се отървете от стария си компютър?

30 октомври 2016

След дълго използване на даден компютър идва време той да бъде заменен с нов. Но какво правим със стария? Имаме файлове и данни, които не искаме да попаднат в грешни ръце и тежки метали, с които не знаем какво да правим. В тази статия ще намерите няколко съвета относно какво да правите със стария компютър.

 

1. Първи стъпки!


Преди да разкачите всички кабели се уверете, че данните и файлове ви са съхранени било то на флашка, на външен хард или на cloud, за да ги запазите.
След като запазите данните си, ги изтрийте от компютъра. Не е достатъчно само да ги сложите в кошчето(Recycle bin) на компютъра ви! Трябва да форматирате хард диска, за да ги премахнете напълно.

2. Помислете какво искате да правите с компютъра!


Няма значение дали ще го продадете, подарите или ще го продадете на части , защото във  всеки случай трябва да го изчистите. Изчистете дисплея и клавиатурата със специални кърпи.


2.1. Ако той все още функционира нормално и вие искате просто да си купите нов, то винаги може да намерите, за какво да го използвате вкъщи.


- Старият компютър може да бъде идеален като споделено хранилище, за другите компютри в къщата ви. Това може да стане благодарение на много програми с отворен код, наричани open-source programs. Пример за такава програма е FreeNAS, която позволява превръщането на стари компютри в сървъри. В такъв случай, може да му добавите допълнително памет и операционна система като Ubuntu.


- Може да използвате стария компютър като бекъп(backup) устройство, на което да пазите данните си, за да не се притеснявате ако нещо се случи с новият компютър! В такъв случай не е нужно да премахвате файловете и да форматирате хард диска. 

- Друг вариант е да му инсталирате операционна система Linux, която има много малко системни изисквания. Така ще можете да го използвате за незначителни задачи от време на време. 

- Използвайте стария си компютър като рутер за интернет.

2.2. Ако искате да го продадете


- Пуснете го в сайт за продажба за втора употреба или пуснете реклама за продажба във вестник. Преди да го пуснете се уверете, че сте му направили хубава снимка, описали всички негови характеристики  и сте сложили мобилния си номер за връзка с вас. Понякога е възможно да вземете повече пари ако  продадете стария си компютър на части.

2.3. Ако искате да го подарите


- Може да го подарите на приятел, който има нужда или да го дарите на училище. Има сайтове за подаряване на техника, където също може да го пуснете. При този избор се уверете, че сте изтрили всички ваши файлове и данни и сте го преинсталирали. Преди да го продадете или подарите си помислете дали старата добра машина не може да бъде от ваша полза.