Как да защитим данните си, когато използваме публичен Wi-Fi?

Как да защитим данните си, когато използваме публичен Wi-Fi?

7 ноември 2016

С нарастването на нашия достъп до публични мрежи, нарастват и възможностите на хакерите и техните атаки, за достъп до нашите лични данни. Например хакери правят публично достъпни мрежи, на които се свързват случайни хора и така хакерите са способни да разберат паролите ви и всякакъв друг вид лични данни.


Има няколко начина да се справите и да се защитите, когато използвате публични мрежи.

1. Познавайте Wi-Fi източника!


Винаги, когато ползвате Wi-Fi, е добра практика да знаете неговия източник. Например ако сте в някое заведение, попитайте сервитьора за паролата на Wi-Fi, за да сте сигурни, че интернета е защитен и сигурен.


2. Изключете свойството 'File Sharing' на вашето устройство!


3. Използвайте VPN(Virtual Private Network-Виртуална частна мрежа)!


Това е добра практика, тъй като VPN прави защитен канал от данни между крайния потребител и дестинацията.


4. Натиснете 'Forget the Network'!


Важна стъпка при ползването на публичен Wi-Fi е след приключване на използването му да натиснем 'Forget the Network'. Ако сме на мобилно устройство е нужно да задържим  върху въпросния интернет и фукнцията ще изскочи. Ако сме на компютър е нужно да отидем в Network preferences и да премахнем мрежата от компютъра. Това ще забрани автоматично свързване с дадената мрежа в бъдеще.


5. Използвайте HotSpot!


Повечето мобилни устройства в днешно време позволяват опцията за личен хотспот. Което означава да превърнете вашият телефон в мобилен Wi-Fi. Когато правите това, се уверете че защитавате своята мрежа с парола. Това се прави с цел да предотвратите вероятни хакери и нежелани хора, да ползват вашият интернет неограничено.