Как да изберем компютър?

Как да изберем компютър?

1 октомври 2016

 

Покупката на нов компютър е вълнуващо преживяване. Желанието за по добра технология е трудно да се подтисне. За съжаление това вълнение бързо може да отмине когато откриете че не сте се сдобили с компютъра който ви трябва. Големият избор може допълнително да усложни тази задача, но тази статия може да ви помогне да постигнете успех.

 

Оценете нуждите си

 1. Запитайте се за какво ви трябва компютъра. Основното предназначение на вашия компютър ще определи вида компютър от който се нуждаете. Намалявайки ролята, която вашия компютър играе навреме, можете да си спестите значителна сума пари.
 • Ще използвате ли вашия копютър основно за сърфиране в интернет и за водене на кореспонденция с електонна поща.
 • Планирате ли да извършвате значително количество офис работа на вашият компютър?
 • Играете ли игри и планирате ли да прекарвате голяма част от времето си играейки последниоте версии?
 • Художник или музикант ли сте? Мислите ли да използвате компютъра си за създаване изображения , музика или видео?
 • Всички у вас ли ще използват компютъра ви? Ще бъде ли компютъра ви средство за забавление в хола?
 1. Изберете между лаптоп и десктоп. Лаптопите са портативни, идеални за студенти и работещи в офис, но са по слабо производителни и съответно по-неподходящи за иргри. Десктопите са значително по производителни и също могат да се окажат доста скъпи. Също така заемат значително по-голямо пространство.
 • Запитайте се колко вързани искате да бъдете за бюрото си. Лаптопа на практика ви позволява да работите от всяко място на което можете да го заредите и да намерите достъп до безжичен интернет (Wi-Fi )
 • Ако изберете лаптоп обърнете внимание на това какво време издържа батерията, защото това реално ще определи колко мобилен ще бъдете.
 1. Сравнете Apple с комютър на който ще има Голяма част от това е въпрос на личен избор. Ако на вашето работно място се използва основно Mac, това да имате Mac  в дома си ще направи работата ви по удобна. Компютрите на Apple обикновено са по скъпи от Windows PC аналозите си. На Windows PC  можете да играете на значително по голям брой игри от колкото на Apple( въпреки че за Mac непрекъснато излизат нови игри ). Въпреки че това са в общи линии опциите пред които сте изправени, можете да спестите пари като ползвате Linux дистрибуция ката Ubuntu примерно.
 • Компютрите на Apple са типично предпочитани от музиканти и художници. При тях програмите за създаване на съдържание работят по добре отколкото на Windows PC.
 • Linux  е алтернативна операционна система, която е безплатна. Ако купите компютър с Linux , Ubuntu е добра дистрибуция за начало.
 1. Проверете бюджета си. Нет бук може да се намери и за 500 - 600 лева, докато високо производителна машина за игри с добра обработка на графиката може и да достигне до  3000 лева.
 2. Проучете основните компютърни компоненти. Когато купувате компютър ще ви е полезно да знаете кои са основните елементи. Така ще можете да направите по-добро сравнение.
 • Твърд диск . На него се съхранява информацията на вашия компютър. Количеството и се измерв в гигабайти, gigabytes (GB). Всички документи, програми, снимки, видео клипове и музика ще използват дисково пространство. По принцип е по-добре да разполагате с повече дисково пространство. За средностатистическия потребител обикновенно 500 GB е достатъчно.
 • RAM памет. Това е специализирана памет, която програмите използват за записване и четене на временна информация. Ато RAM паметта на компютъра ви е малко програмите ще работят бавно, дори е възможно да забиват. 4 GB е добра база, която геймърите и графичните дизайнери биха предпочели да удвоят.
 • CPU .  Това е основния компютърен компппонент. Той кара компютъра да работи. Основните производители на процесори са Intel и AMD. AMD обикновено са малко по-евтини от Intel при еднаква производителност, за сметка на малко от качеството и поддръжката. Уверете се в това какъв процесор предпочитате, защото ситуацията на пазара се промена бързо и непрекъснато по отношение на тях.
 • Видео карта. Ако не играете игри и не сте 3D разработчик, вероятно нямате причина да се безпокоите за видео картата. Ако сте геймър, тогава видео картата е критичната част от вашия компютър.

Закупуване на Desktop

 1. Обмислете предимствата и недостатъците на асемблирането на компютри. Една от най-старите традиции в компютърния свят е да сглобите сам собствената си машина. Desktop компютрите са съставени от модули и са проектирани за лесно сглобяване и лесен ъпгрейт. Да сглобите сам компютъра си по всяка вероятност ще се окаже малко по-евтино отколкото да закупите асемблиран такъв. Недостатък ще бъде липсата на поддръжка за вашият компютър. С всички смени на части и технически проблеми ще трябва да се оправяте сам.

 

 1. Огледайте вариантите за сглобени компютри. Ако сглобяването на компютър ви се струва смущаващо, можете да намерите асемблирани компютри от всички големи производители. Сравнете спецификациите и цените между различните брандове, избягвайте покупката на компютри с повече възможности отколкото са ви необходими.

 

 • Популярни производители на desktop компютри са HP, iBuyPower, Acer, Dell, Lenovo, Gateway и други.

 

 • Desktop моделите на Apple работят с Mac OS X вместо с Windows и по трудно се персонализират и подлежат на ъпдейт. Предимство е техния унифициран хардуер, което означава че типичните програми ще работят по-добре, също така с OS X би трябвало по-малко да се притеснявате за вируси. Linuxкомпютрите като System76 са евтини и също нямат вируси, но за тях нама достатъчно програми.

 

 1. Пазаруване на компютърни компоненти. Ако сте решили да изградите сам своя собствен комп/тър, ще се наложи да поръчвате частите му по отделно, така че да се убедите че ги купувате на най-добрата цена, като се уверите че продавача има добра политика за заменяне на части при положение че получите компонент, който не работи (това се случва много често в компютърната индустрия).

Закупуване на Laptop

 

 1. Сравняване на производителите. Лаптопите не могат лесно да бъдат сглобявани и ще ви се наложи да избирате между отделни производители. Сравнете не само техническите характеристики, но и поддръжката осигурена от всеки от производителите. Прочетете ревюта за поддръжката и политиката за връщане.
 2. Обърнете специално внимание на компонентите. Лаптопите много по трудно подлежат на ъпгрейд, невъзможен е в повечето случаи. Ако купувате лаптоп се уверете че производителността му ви удовлетворява напълно. Замяната на твърдия диск обикновено не е проблем, но ъпгрейда на процесор и видео карта са под въпрос.

Съвети:

 • Запомнете че най голямата цифра не винаги е най доброто решение. Убедете се че марката , която купувате има безупречна репутация.
 • След година или две вашият компютър ще струва половината от това което сте платили.
 • Не купувайте импулсивно. Нормално е да минат няколко седмици от момента , в който решите да купувате до момента в който купите вашия компютър.