Направете бекъп на данните си за да предотваратите загубата им!

Направете бекъп на данните си за да предотваратите загубата им!

6 октомври 2016

Да държите всичките си важни файлове на едно място не е добра идея. Компютъра може да дефектира по всяко време. Също така можете да станете жертва на вирус или бъг в софтуера. Докато операционната система и работещите програми винаги могат да бъдат възстановени, ценните ви файлове като документи и снимки могат да бъдат загубени завинаги, освен разбира се ако предварително не сте ги запазили някъде. За щастие има няколко лесни начина да съхраните вашите важни файлове за да сте сигурни че няма да загубите информация ако нещо непредвидено се случи.

  1. Използвайте външно USB Hard drive устройство

Едно от предимствата на външните твърди дискове е лесната им употреба и сравнително ниската им цена. Можете да използвате автоматичното запазване на файловете, което предлага операционната ви система или да използвате отделен софтуер. За потребителите на Windows7 използвайте Windows backup feature. За Mac изплзвайте Time Machine.

За последните версии на Windows като 8 и 10 използвайте File History. Съхранението на данни на външно устройство има много предимства, недостатъците са че то също може да бъде изгубено, откраднато заедно с информацията ви. За това добра идея е да направите повече от едно копия и да държите еното извън дома си така че каквото и да стане да имате достъп до данните си.

  1. Използвайте интернет услуги за back up

В интернет се предлагат много услуги, които позволяват да върнете файловете си безплатно. Когато платите малка такса файловете ви ще могат да се архивират автоматично и да се съхраняват в уеб пространството. Тези програми работят на заден план на вашия Mac или PC. Така ако някога файловете се изгубят вие просто можете да ги върнете обратно. Така можете да запазите файловете си не само ако твърдия диск на компютъра ви дефектира ( в повечето случаи се случва това ) но и от други непредвидени и нежелани събития - пожар, наводнения и т.н. Такива back up услуги имат: MozyHome, CrashPlan, Carbonite, и BackBlaze . В този случай процеса на запазване на файловете отнема значително повече време отколкото съхранението на външен твърд диск. Това зависи основно от броя и големината на файловете.

 

  1. Запазете информацията си в Облака. Не особено популярния метод на запазване на данните ви в Облака се оказав всъщност доста добра алтернатива. Cloud storage услугите предлагат няколко гигабита пространство безплатно, което е приемливо само ако имате малко информация за съхранение. Услуги като Google Drive, Microsoft OneDrive, и Dropbox държат вашите файлове online и автоматично синхронизират акаунта ви. Те позволяват в същото време файловете ви да бъдат синхронизирани и към други компютри, така че ако едната машина бъде открадната или диска и дефектира вие да имате достъп до информацията си от друга машина. Това е бърз и лесен начин да съхранявате важната си информация, в много от случаите и безплатен. Съхранението на информацията онлайн я предпазва от всеки възможен начин тя да се загуби.

Друг начин за съхранение на информацията онлайн се нарича CrashPlan. Тази услуга работи по различно от описаните по горе. CrashPlan  коства на потребителя малка такса, той позволява съхранението на много голямо количество информация. Този плад дава възможността за възстановяване на информацията от различни моменти във времето, като държи на разположение няколко копия на данните ви с различни варианти на файловете. Това позволява да избирате точно към кой момент от времето искате да ги възстановите. Тук потребителите имат опция също да съхранят информацията си на външен твърд диск. CrashPlan е добър за потребители които боравят с големи обеми информация.

 

  1. Използването на Onsite и Offsite методите за back up е наистина добра идея. За да бъдете напълно сигурни че никога няма да изгубите данните си използвайте и двата метода за съхранение Onsite и Offsite. Ако си купите външен диск на който копирате всичката си информация и който държите в дома си , не сте подсигурявате от кражба, пожар, наводнение и други възможни неприятни случки.
  2. Автоматичния бакъп е едно от най добрите решения. Online услугите също, защото архивират данните ви ежедневно. Ако ръчно копирате информацията си на външен диск го правете редовно или можете да загубите последната си информация ако нещо се случи с компютъра ви.

В наши дни за да се предпазите от хакери, вируси, зловреден софтуер е задължително да правите копия на данните си. Твърдия диск на компютъра ви може да се повреди по всяко време така че бъдете подготвени. Малко предвидливост може да ви предпази от сериозна загуба на данни.