Изтрити файлове от хард диска? Как да ги върнем обратно?

Изтрити файлове от хард диска? Как да ги върнем обратно?

6 октомври 2016

Всички сме попадали в подобна ситуация. Понякога без да искаме изтриваме файлове, които ни трябват. Понякога осъзнаваме, че трябва да запазим своите файлове преди да изчистим кошчето. А понякога натискаме shift + delete по погрешка. Без значение каква е причината, ние губим ценни файлове. Решението е просто да претърсим хард диска, но първо трябва да знаем как да ги намерим!

1. Претърсете кошчето!


Преди да изпаднете в паника, претърсете кошчето. Ако не сте натиснали shift + delete, то вашите файлове най-вероятно още са в кошчето.

2. Използвайте валиден Backup!


Backup е един от най-добрите начини да възвърнете изтрити файлове! Ако имате Backup на изтритите файлове, то вие може да го използвате за да си ги върнете обратно!


3. Използвайте Hard Drive Recovery Software!


Това е софтуер за възвръщане на данни и файлове! Изтриването на файлове, изтрива само индексите от хард диска, а файла все още се намира на съответната локация. При изтриване на индексите, файла не може да бъде отворен, става недосегаем от  операционната система и вие не можете да го видите. В такъв случай подобен софтуер за възвръщане на хард диска работи чудесно. Той сканира вашият хард диск за файлове без индекси и ги връща. Използвайки такъв софтуер, няма гаранция, че ще възвърне всички изтрити файлове!

4. Потърсете файла в други папки!


Понякога преместваме файлове от едно място на друго и после ги търсим на грешното място! Използвайте търсачката на вашия компютър, за да проверите на всяко възможно място! За тази цел е добра практика да именувате файловете си подобаващо, за да може лесно да ги откриете после. Добра практика е да запазвате данните си на второ устройство - CDs/DVDs, флашки, външен хард, cloud и други. Така винаги ще имате достъп до файловете и ще знаете, че са на сигурно място!