Имате проблем с мишката на вашия компютър?

Имате проблем с мишката на вашия компютър?

6 октомври 2016

Решението на проблема е...

Мишката на компютъра е прекрасно устройство, когато работи както трябва! Повечето проблеми с мишката имат лесно решение, ако знаете как да се справите с него! В статията ще намерите някои често срещани проблеми и тяхното решение! 

1. Безжична мишка!
Повечето от безжичните мишки са на батерии. Батериите издържат най-много месец при продължителна употреба. Сменете батериите и вижте дали има промяна в  изпълнението на работа на мишката. Също така сложете подложка на мишката и я изчистете отдолу. Включете и изключете мишката от компютъра. Ако проблема продължи вижте другите възможни проблеми надолу в статията!

2. Бавен или прескачащ курсор на мишката!
Ако курсора прескача по екрана или се бави, то изчистете сензора на мишката. Използвайте чист микрофибърен плат за почистването, без препарати и химикали. След това изчистете мястото, на което стои мишката. Това е сериозен проблем при лазерните и оптичните мишки. Ако повърхността е гланцирана/стъклена е много вероятно курсора да се движи забавено или да прескача по екрана. Най-добре сложете подложка, за да се подсигурите!

3. Неподвижен курсор!
Ако курсора ви е неподвижен на екрана, това може да бъде в случай че имате много работещи програми на заден план. Проверете процесора или Task Manager-а, за да видите кои и колко програми работят. Ако курсора е неподвижен за няколко секунди, просто изчакайте, ако продължи по-дълго време проверете долния десен ъгъл за работещи програми. Ако проблема продължи при премахване на някои от работещите програми, то рестартирайте компютъра.

4. Неработеща мишка!
Подобен проблем може да бъде слаба връзка, лошо окабеляване, неработещ USB или PS/2 порт. Изпробвайте портовете с друго устройство, за да се уверите че работят коректно! Някои мишки, безжични или кабелни, изискват инсталиране на драйвери, за да функционират. Уверете се, че имате инсталирани драйвери и са актуални.

5. Много бърза/ много бавна мишка!
Ако курсора е много бърз или много бавен, то отидете в контролния панел (Control Panel). Можете да го потърсите в търсачката на вашия компютър. След като отидете в контролния панел, изберете настройки на курсора (pointer options). Там можете да смените бързината на курсора. 
Ако след проверяване на всички тези 5 проблема, мишката ви все още не работи, то е дошло време да я замените с нова.