Какво да направите, когато компютъра ви не иска да се включи?

Какво да направите, когато компютъра ви не иска да се включи?

6 октомври 2016

Когато компютъра ви не иска да се включи, вие обикновено изпадате в паника, особено ако там е всичко, върху което работите.
Ако при натискане на бутона за включване, компютъра ви не се включи, поемете дълбоко въздух и знайте, че винаги има решение на проблема! Натискайки го отново и отново, няма да промени ситуацията.  Прочетете стъпките по-долу и може да намерите решение на проблема!

1. Контакт (Power Socket)

С течение на времето е възможно захранващия кабел да се извади от контакта. Това се случва доста често, ако контактът е под бюрото ви или е в близост до краката ви. За да се уверите, че е правилно и плътно включен в контакта, извадете и след това отново включете захранващия кабел, за да се уверите че връзката е налична. Другият проблем е, че самият контакт може да бъде повреден. Въпреки че не се случва твърде често е добра практика да опитате с контакт, който знаете че работи.


2. Превключвател на захранването(Power Switch)

Ако компютъра ви се намира на тясно място е възможно switch-а отзад да е ударен или повреден. Също така ако имате животни, които могат да отидат отзад при всички захранващи кабели. Не на всички компютри захранването е отзад. В случай че  нямате switch отзад, прочетете другите възможни проблеми в статията.

3. Voltage Switch

Понякога захранването за напрежение отзад на компютъра ви може да бъде премахнат. Това се случва, ако работите с него или го премествате. Switch-а позволява напрежение в зависимост от това къде се намирате - Щатите 110v , Европа 220v. Уверете се, че е  в правилното положение спрямо сегашната ви локация.

4. Захранващ кабел(Power Cable)

Друго нещо, което трябва да проверите е захранващия кабел. Тествайте го или го заменете с друг, който сте сигурни че работи.

5. Възможно прекъсване

Дотук с хардуера! Сега да обърнем внимание на софтуера на вашия компютър. Ако вашия компютър е с 4 пинова релса за допълнително захранване на процесора, се уверете че е включена плътно. Изключете главния конектор за мощност. Това е част с много жици, която се свързва с  компютъра. Включете го обратно. Изключете всички CD ROM устройства, твърди дискове и други периферни устройства, които използват вашия източник на захранване и се опитайте да включите компютъра.  Ако се включи, то едно от тези устройства дава на късо. Премахнете RAM от компютъра ви и се опитайте да го заредите. Това трябва да ви даде сигнализиращ код за грешка и да ви уведоми, че няма инсталирана RAM.

Ако компютъра ви все още не иска да се включи, то имате един от 4-те проблема:
-Лошо захранване
-Повредена дънна платка
-Повреден бутон за включване/изключване
-Повреден процесор (CPU)


Всяко нещо може да предизвика този проблем в зависимост от производството на  някое от тези устройства. В такъв случай потърсете помощ от професионалист.

В повечето от случаите проблемите са причинени от външни елементи, които биха могли да бъдат избегнати. Твърде много специалисти от техническа поддръжка  са били извиквани, само за да открият, че някой кабел не е включен в мрежата. Винаги проверявайте най-простите и лесни решения на проблема, преди да изпаднете в паника. Ще се изумите колко често САМИ можете да оправите своя компютър!