Как да подобрите бързо действието на вашия компютър

Как да подобрите бързо действието на вашия компютър

6 октомври 2016

След известно използване на вашия компютър, бързодействието му намалява. В тази статия ще намерите няколко стъпки, с които ще подобрите неговата бързина.

1. Освободете памет!
Хард диска има огромно влияние върху бързината на вашия компютър. В случай че е препълнен, програмите ще се зареждат по-бавно. Има безплатна програма, която е инсталирана на компютъра ви. Тя е Microsoft Disk Cleanup. За да я активирате следвайте стъпките: Start > All Programs > Accessories > System Tools > Disk Cleanup. Disk Cleanup изчислява, колко пространство може да бъде освободено и ви позволява да изберете кои файлове и данни желаете да изтриете. В случай че не знаете кои файлове да изтриете, решението е да ги преместите и запазите на външен драйв.

2. Намалете времето за отговор на вашият хард диск!

Ако отдавна не се дефрагментирали своя хард диск, това може да бъде предпоставка за забавяне бързината на компютъра ви. Хард диска се фрагментира всеки път, когато се  опита да запази много файлове заедно. Ако е прекалено пълен, то той няма да успее да ги запази. За тази цел отново имате инсталирана програма на вашия компютър. Disk Defragmenter. В Start пишете "defrag" и ви излиза Windows Disk Defragmenter. Там може да видите последния път, в който е имало дефрагментация на вашия диск.

3. Намалете броя на програмите, които се стартират с включване на вашия компютър!

Тези програми се наричар Start-up Programs. Те се зареждат при включване на вашия компютър. В случай че има програми, които не използвате толкова често е добра практика да ги  премахнете от start-up листа.

4. Сканирайте Windows регистъра!

Ако Windows Registry е препълнен, това води до сериозно забавяне работата на компютъра ви. Регистъра е мястото, където се намират всички необходими файлове за стартиране на Windows-a и се правят всички key entries за инсталиране на софтуер. Има различни софтуери за
този проблем и един от тях е RegCure. RegCure успява да разпознае нежеланите файлове, да сканира регистъра и да го поддържа.

5. Премахнете Adware and Malware!

Adware and Malware са едни от най-честите причини за забавяне на компютрите в днешно време. Ако имате Adware, то вашето търсене в търсачки ще бъде пренасочено или ще ви се показват pop-up реклами. Malware унищожава файлове,програми или скриптове, които сте свалили, без дори
да подозирате за това. Има много програми, с които ще премахнете Adware and Malware. Например за премахване на Malware изполвайте Malwarebytes.
За повече програми, с които ще можете да премахнете Adware and Malware, потърсете в търсачката.

След изпълняване на 5-те стъпки по-горе, рестартирайте своя компютър, за да видите резултатите. След 3 седмици отново изпълнете стъпките, за да увеличите бързината.  Следващият път, когато компютъра ви намали своето изпълнение, не си мислете, че е остарял  или вече не работи толкова добре, а просто следвайте стъпките!